Halloumi met aardbeiensalsa

Gepubliceerd op 22 juni 2025 om 17:07

Ingrediënten (4 pers.)

 

Mise en place

1 chilipeper

250g aardbeiden

2 elp muntblaadjes

250g Hallouimi

 

Vinaigrette

2 elp citroensap

2 tlp honng

12 elp balsamicoazijn

15 g olijfolie

peper + zout

 

Halloumi

1 elp olijolie

keukenpapier

 

Afwerking

Rucola

Munt

Bereiding

 

Mise en place

  • Reinig, spoel en hak de chilipeper fijn
  • Reinig, spoel en snijd de aardbeien in vier
  • Spoel, droog en hak de muntblaadjes
  • Snij de Halloumi in plakken van 1 cm

 

Vinaigrette

  • Meng citroensap, honing, azijn, chilipeper en olie in een kom door elkaar
  • Breng op  smaak met peper en zout
  • Roer de vinaigrette door de aardbeien en munt
  • Bewaar in de koelkast

 

Hallouimi

  • Verhit olie en bak de plakken Halloumi in 2 min. aan elke kant goudbruin, voeg indien nodig olie toe.
  • Laat plakken op keukenpapier uitlekken

 

Afwerking

  • Schik de Halloumi op een groot bord en verdeel de aardbeiensalsa errover. Garneer met Rucola en enkele muntblaadjes.

Wist-je-dat-je

Halloumi is een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming halloumi (en soms varianten van de naam) wordt wereldwijd gebruikt om grillkaas aan te duiden. Door zijn specifieke eiwitstructuur kan deze kaas worden gegrild, gebakken of gefrituurd, waarbij hij niet smalt en eenkrokant kortsje krijgt. In het Midden-Oosten wordt dit soort kazen ook vers gegeten. Halloumi wordt gemaakt van koeien-, geiten- en dchapenmelk in wisselende verhoudingen. De melk wordt gestremd met enzymen en er wordt meestal geen of weinig zuursel gebruikt. In Berlare wordt hiervan een variant gemakat die perfect heschikt is, namelijk Berloumi.